Írta: Schweitzer Klára 

Az EPU (Európai Polio Unió) legutóbbi közgyűlése a németországi Lobbach-ban került megrendezésre, 2017. június 24-27 között.

A program John McFarlane elnök beszédével kezdődött, melyben beszámolt az EPU-ban a vezetése alatt történt eseményekről, továbbá az előző évi közgyűlésen felmerült problémák megoldására történt intézkedésekről. Ezek egyike a túl magas EPU tagdíj lehetséges csökkentése. Számunkra kedvező a döntés, mert több kategóriára bontották a csatlakozás lehetőségét és az 1000 Euró éves tagdíj legmagasabb összegét 500 Euróra csökkentették, továbbá már nem taglétszám alapján döntenek, hanem a csatlakozni kívánó szervezet bevételei alapján határozzák meg a belépési díj és éves tagdíj összegét. Ez 75-500 Euró között van a teljes jogú tagok számára, 50 Euró a társult tagoknak, és lehetőség nyílt az egyéni tagságra, ami évi 10 Euró. Ez utóbbi két kategória nincs jövedelemhez kötve. Ez a döntés lehetőséget biztosít Alapítványunk számára is a csatlakozásra.

A közgyűlés fontos feladata volt az EPU vezetőségében bekövetkező változás elfogadása. J. McFarlane elnök lemondott vezetői tisztségéről és bemutatta az új elnökjelölteket, akiket a közgyűlés egyhangúan elfogadott:

David Mitchell – British Polio Fellowship
Paul Neuhaus – Bundesverband Polio
Gurli Nielsen – Polio Denmark

A három jelölt közül Gurli Nielsent választották elnöknek, a másik két jelölt az igazgató tanács tagja lett. Bár nem szerepel a szervezet szabályában, hogy csak poliós lehet a vezetőségben, mindhárom jelölt érintett a betegségben. (Gurli egy nagyon kedves dán hölgy, nem Koppenhágában, hanem Dánia északi részén lakik és a dán szervezet alelnöke.)

Ezután a közgyűlés meghallgatta és elfogadta az EPU éves pénzügyi beszámolóját és a jövő évi költségvetést.

A közgyűlés délután Axel Ruetz professzor előadásával folytatódott. Róla már hallottak azok, akik részt vettek a 2014 októberében tartott konferenciánkon, ahol beszámoltunk a németországi Koblenzben található polioklinikáról, melynek Ő a vezetője. Előadásában bemutatta a vezetése alatt álló részleget és az ott alkalmazott diagnosztikai és kezelési módszereket. (Az előadásból kiemelnék egy fontos információt. Felhívta a figyelmet arra, hogy ne szedjünk szájon át L-Carnitine-t, mert érelmeszesedést okoz, viszont injekcióban jó hatású lehet.)

Ezután J. McFarlane fontos bejelentést tett, ami remélhetőleg még a mi életünkben is éreztetheti jótékony hatását. Sikerült anyagi fedezetet találni a PoPSyCLE projectre (Post-Polio Syndrome Centre for Lifelong Excellence), aminek a megvalósulásán három éve dolgozott az EPU. Úgy tűnt, hogy minden erőfeszítés ellenére meghiúsul az elképzelés, főleg a BREXIT (Nagy-Britannia kilépése az EU-ból) miatt. Most egy névtelen poliós adományozónak köszönhetően még megvalósíthatónak látszik.

Mi is a PoPSyCLE? Egy autonóm oktatási, képzési és kutatási alapítvány, melynek céljai:

  1. A PPS kutatás támogatása
  2. Orvosok és egészségügyi szakemberek képzése a polios/PPS-s páciensek ellátására
  3. Tanácsadó szolgálat működtetése weboldalakon és telefonon keresztül
  4. Információ terjesztése a PPS-ről előadásokon, oktatási segédeszközök által, vitákon és konferenciákon
  5. Annak bemutatása, hogy a PPS kutatása és kezelése során szerzett tapasztalatok hogyan használhatók más idegrendszeri eredetű mozgásszervi betegségeknél

A program tervezett indulási ideje 2018, először két helyszínen, Londonban és Dublinban, majd röviddel később Amszterdamban.

Reméljük, a következő vezetés elegendő támogatást kap a nemzeti szervezetektől, tagországoktól és sikerül megvalósítani ezt a minden érintett számára fontos elképzelést.