Forrás: European Polio Union newsletter

Fordította: Schweitzer Klára

A koblenzi Katolikus Klinika Polio-centruma is szervezett egy tudományos előadásokkal zsúfolt programot a 2016-os Polio világnap alkalmából.

Előadók:

  • Prof. Axel Ruetz a klinika vezetője – a Polio-centrum bemutatása,
  • Prof. Dirk Fisher, Egyetemi Klinika Bázel, Svájc – Kísérlet, az L-Citrulline hatása PPS-re,
  • Prof. Arzu On, Egyetemi Klinika, Ismir, Törökország – A Lamotrigine hatása poliosoknál,
  • Prof. Susanne Petri Hannoveri Orvosi Főiskola – Az IVIG kezelés

Ruetz professzor nyitotta meg a programot, köszöntötte a vendégeket és bemutatta a Klinikát, amelyről már mi is beszámoltunk a 2014-ben tartott konferenciánkon. Elmondta, hogy ebben a Polio-centrumban évente 2500 ambuláns és  700 bentfekvő  beteget látnak el. A rehabilitáció és a rendszeres fizioterápiás kezelések pozitív hatásúnak bizonyultak az izmok további sorvadásának lelassításában. A tavalyi évben a Post-Polio Szindróma (PPS) kezelésének gyógyszeres támogatására fókuszáltak és az előadások is főleg ilyen jellegű tanulmányokról szóltak.

A svájci Fischer professzor az L-Citrulline hatástanulmányáról tartott előadást.

Ez a szer izomsorvadásos gyermekek esetében jó hatásúnak bizonyult és elhatározták, hogy készítenek egy tanulmányt a szer hatásáról PPS esetében. A cél az volt, hogy kiderítsék, képes-e ez a szer befolyásolni és stimulálni a sejtek és izmok energia anyagcseréjét, javítja-e az izomerőt, a működőképességet és csökkenti-e a fáradékonyságot. A kísérletek októberben indultak és 12 hónapig fognak tartani 28 beteg részvételével. Eredmények 2017 év végére várhatóak.

Arzu On professzor asszony több, mint 20 éve kezel PPS betegeket és 15 éve használja a Lamotrigine nevű készítményt pozitív eredménnyel, továbbá 7-8 éve a Pregabalin nevű készítményt.

Feltevések szerint a Lamotrigine csökkenti a glutamat szintet és idegvédő hatású. Klinikai vizsgálatok szerint igen hatékonyan csökkenti a különböző krónikus fájdalmakat. Eredetileg ez a készítmény az epilepszia gyógyszere, de PPS esetén is jó hatású, de sokkal alacsonyabb dózisban. 30 betegen vizsgálták a hatását, 15 kapott 50-100 mg gyógyszert, a többi placebót. A gyógyszert szedőknél segített a görcsök, fájdalmak és fáradtság csökkentésében, míg a placebó csoportban nem volt változás. Mindazonáltal további követéses vizsgálatok szükségesek az eredmény megerősítésére.

A Pregabalin különösen hatékony alvászavarok esetében és fájdalomcsillapításra, de számos mellékhatása van.

Petri professzor asszony Hannoverből beszámolt egy világméretű kutatásról az IVIG (intravénás immunglobulin) kezelés hatásával kapcsolatban. Németországban négy város – Münster, Hannover, Berlin és Jena – vesz részt a kísérletben. Az immunglobulin több, mint 10 éve alkalmazott gyulladáscsökkentő készítmény. Néhány PPS-es esetben hatásosnak bizonyult, de további vizsgálatokat igényelt ennek a bizonyítása, hogy az egészségügyi intézmények vállalják az ilyen jellegű kezelések költségeit.

A kísérlet résztvevői sok feltételnek kell, hogy megfeleljenek, pl. csak az vehet részt aki még tud járni legalább 6 percig és min. 50 métert, testtömeg indexe 35 alatt van és 75 év alatti. Kizáró tényező is akad bőven, pl. a betegnek nincs használható vénája, allergiás a vérkészítményekre, szívbeteg, pszichiátriai beteg, depressziós, stb. A kísérlet időtartama 80 hét az első szakaszban és 80 hét a második fázisban. Még 40 páciens jelentkezését várják.