Megjelent Dr. Schweitzer Nóra „Polio 2.0 Különös tekintettel a posztpolio szindróma kialakulására és kezelésére” című könyve. A könyv célja, hogy a laikusok számára is hozzáférhető és érthető módon segítse a betegségről eddig felhalmozott ismeretanyag terjesztését, különös tekintettel a poliotúlélők panaszainak megértésére és kezelési lehetőségeire.
A könyv nem csak a poliotúlélőkhöz szól, hanem azokhoz is, akik velük közvetlen kapcsolatban állnak, így a családtagokhoz, barátokhoz, és az egészségügyi szakemberekhez, ápolókhoz, gyógytornászokhoz, orvosokhoz, és a képzésükben résztvevő oktatókhoz és diákokhoz is.

Részlet Földesi Erzsébet alelnök (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége) a könyvhöz írt előszavából:

„A 60-as években a Sabin cseppeknek köszönhetően újabb megbetegedések már csak elszórtan fordultak elő hazánkban. A mindenki számára megváltást hozó vakcinát követően ugyanakkor háttérbe szorult a járvány következményeivel kapcsolatos tudás fejlesztése mind az orvosképzésben, mind az egészségügyben. A hétköznapi hősök társadalmi részvétele – munkavégzése, családalapítása, gyermeknevelésben vállalt szerepe – szintén méltatlanul kevés figyelmet kapott és kap a mai napig.
Az elmúlt évtizedekben az egyik legnagyobb nehézséget az jelentette számunkra, hogy megfelelő információt kapjunk azokról a sajátos szempontokról, amelyeket orvosi beavatkozásnál, gyógyszeres kezelésnél, rehabilitációnál vagy életmód kialakításánál esetünkben figyelembe kell venni.
Hálás vagyok ezért e könyv írójának és támogatóinak, akik hétköznapi nyelven foglalják össze a Heine-Medinnel és annak késői hatásaival, az un. post polió szindrómával kapcsolatos ismereteket. A szakmai kiadvány hiánypótló a világ bármely részén.”

A könyv megrendelhető 1.500,- forintos egységáron + postaköltség az info@polio.hu címen.

Foto: Molnár Béla Pacsó