Az alábbi levelet juttattuk el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatójához:

Országos Egészségbiztosítási Pénztár
1139 Budapest, Váci út 73/A

Kiss Zsolt
megbízott egészségügyi Főigazgató
részére

 

Tisztelt Főigazgató Úr!

Ma olvashattuk a hírt, hogy a Kúria döntése szerint a tömegközlekedési szolgáltató nem kötelezhető az elektromos mopeddel közlekedni szándékozó utas elszállítására. A bíróság ítéletének indokolásában az is olvasható, hogy elektromos kerekesszékkel továbbra is lehetősége van a mozgáskorlátozott személyeknek a tömegközlekedési eszközöket igénybe venni.

Alapítványunk a járványos gyermekbénulásban (polio, Heine-Medin kór) megbetegedett emberek problémáira kívánja felhívni a társadalom és döntéshozók figyelmét, ezért fontosnak tartjuk az alábbi, minket is érintő kérdések tisztázását:

  1. A jövőben milyen elektromos meghajtású eszközt tud ajánlani az Egészségbiztosító azoknak a betegtársainknak, akik a jelenlegi szabályozás szerint jogosultak az elektromos moped használatára (de nem jogosultak az elektromos kerekesszék használatára), és most kiszorulhatnak közösségi közlekedés használatából?
  2. Milyen megoldást javasolnak azoknak a betegtársainknak, akik támogatott elektromos mopeddel rendelkeznek, eddig használták a tömegközlekedést, és mopedjük kihordási idejéből még sok hosszú év van hátra?
  3. Tervezik-e – megelőzve a későbbi, információhiányból származó félreértéseket – a Kúria döntéséről (az elektromos mopedeket érintő korlátozásokról) közérthetően tájékoztatni a betegeket?

Végül szeretnénk javasolni, hogy a „Személyes mozgás segédeszközei” csoportba (elektromos kerekesszékek és mopedek) sorolt gyógyászati-segédeszközök forgalomba hozatali eljárása során, vegyék figyelembe a tömegközlekedési szolgáltatók és a mozgássérült emberek szervezeteinek véleményét. Hogy az adott gyógyászati-segédeszköz valóban segítse elő használójának a teljes és hatékony társadalmi részvételét.

Budapest, 2016. január 7.