Írta: Dr.Richard L.Bruno
Fordította: Schweitzer Klára
– Reggeli?

– Bocs, de nincs rá időm. Reggel annyi mindent kell csinálni, pl. zuhanyozni, felöltözni, munkába készülődni. Felhajtok egy csésze kávét (vagy kettőt, hármat) és esetleg a munkahelyemen bekapok egy fánkot.

– Ebéd?

– Nem hiszem. Még mindig próbálom utolérni magam a reggeli késés miatt. Felhajtok egy csésze kávét (vagy kettőt, hármat) és talán felfalok egy fél Big Macet.

– Vacsora?

– Vagy túl fáradt vagyok, vagy farkaséhes. Vagy kiolvasztok egy szelet pizzát és bevonszolom magam az ágyba, vagy felfalok mindent, ami nincs leszögezve. Hát miért vagyok teljesen kimerült és miért hízom megállás nélkül?

Az amerikaiak nem igazán tudnak vigyázni magukra. A mozgásukban korlátozottak sem jobbak ebben a tekintetben, talán kicsit rosszabbak, mert számukra oly sok időbet vesz igénybe sok hétköznapi dolog, mint pl. a zuhanyozás és felöltözés. Szinte nem marad idő és energia az étkezések megtervezésére, bevásárlásra, főzésre vagy akár az evésre.

Sajnos azonban a mozgáskorlátozottak magasabb árat fizetnek az önmagukkal való törődés hiányáért, mint az „egészségesek”. A kerekesszékben ülőknek létfontosságú a helyes táplálkozás, nemcsak az általánosan jó egészségi állapot miatt, hanem azért is, hogy megelőzzék a bél és vese problémákat, a súlygyarapodást és megfelelő szinten tartsák az energiájukat.

Heine-Medinesek kontra reggeli.

A mozgáskorlátozottak egy csoportja a szegényes/rossz táplálkozás következményeit mutatják: Észak-Amerikában 1.8 millió Heine-Medines túlélő van. A Heine-Medinesek 76%-a kénytelen megtapasztalni a Post-Polio Szindrómát (PPS), a gyakran mozgásképtelenné tévő tüneteket – fáradtság, izomgyengeség, izületi és izomfájdalmak, hideg érzékenység, alvászavarok, nyelési és légzési nehézségek – melyek az akut megbetegedés után kb. 40 év elteltével jelennek meg. A PPS miatt kénytelenek olyan segédeszközöket használni, melyektől már sok éve megszabadultak, pl. járógép, bot, mankó, kerekesszék, elektromos kerekesszék/robogó, lassítaniuk kell, és pihenni nap közben.

A probléma az, hogy a Heine-Medinesek “A” tipusú, keményen dolgozó, tökéletességre törekvő emberek, akik a fizikai teljesítőképességük határáig erőltetik magukat és nem hagynak időt olyan apró luxusokra, mint pl. az étel. A Heine-Medinesek nem akarnak lassítani és pihenni. Nem csak azért, mert azt gondolják, ha kevésbé “A” típusú emberek, akkor nem fogják őket szeretni, de azért sem, mert attól félnek, hogy meghíznak, ha lelassítanak. De nem kellene ettől tartaniuk. Az étel jó! A helyes étkezéstől nem lesznek kövérek, valójában csökkennek a PPS tünetek.

Dr.Susan Creange az Post Polio Intéetben rájött, hogy ha a Heine-Medinesek vércukorszintje a normál régió alacsonyabb szintjén van, ugyanúgy nehezen tudtak figyelni és koncentrálni, mint a cukorbetegek, akiknek alacsony, vagy túl magas az inzulinszintjük.

Az “A” típusú Heine-Medines diétája- három csésze kávé reggelire, ebéd kimarad, vacsorára pizza – az olyan, mintha éheztetné az idegrendszerét és ezzel PPS-t okoz – mondja Creange.

A kapcsolat az étrend és a PPS között 1998-ban derült ki egy nemzeti post-polio felmérésből: minél kevesebb fehérjét evett egy Heine-Medines reggelire, annál komolyabb volt a gyengesége és fáradtsága.

Miért van az, hogy a Heine-Medinesek úgy működnek, mintha alacsony lenne a vércukor szintjük és több tünetről számolnak be, ha nem esznek fehérjét reggelire? Azért, mert a Heine-Medinesek „takaréklángon” működtetik az idegrendszerüket. Évtizedekkel ezelőtt az egész agytörzs és motoros idegek 50 %-a elpusztult a polio vírus miatt. Ami még rosszabb, a vírus támadását túlélő meuronok anyagcsere apparátusa, a belső erőműve súlyosan megsérült. Igy a Heine-Medinesek a teljesen felborult, „A” típusú életükat a normál idegsejt szám felével működtetik, olyan neuronokkal, melyek kevésbé képesek felhasználni az egyetlen üzemanyagukat, a vércukrot. Dr.Creange azt találta, hogy még a normál vércukorszint sem elegendő a megmaradt, polio vírus által károsított, gyengült anyagcseréjű neuronok táplálására, És ez az a pont, ahol szerepet kap a reggeli fehérje fogyasztás.

Fehérje: üzemanyag, mely mozgásban tart. Hosszan tartó, a nap folyamán lassan lebomló utánpótlás a vércukorszint számára. Azok a Heine-Medinesek, akik fehérjét reggeliztek, kevesebb PPS tünetről számoltak be, mert az üzemanyag raktáruk hosszabb ideig volt töltve. Nem kellett a nap folyamán „utántölteni” rövid ideig ható cukros üdítőkkel, édességgel. Mikor megkértük a Heine-Medines betegeket, hogy minden reggel egyenek fehérjét és a nap folyamán csak kevés, cukormentes ételt nassoljanak, szinte azonnal arról számoltak be, hogy csökkentek a PPS tüneteik, különösen a fáradtság.

De a „fehérje erő” nem divathóbort, sem nem csodaszer: csupán józan ész. Egyetlen motortól sem várhatjuk el, hogy üzemanyag nélkül működjön. És a fehérje reggelire nem csak a Heine-Medineseknek jó. A mamának igaza volt: a reggeli tényleg a nap legfontosabb étkezése mindenki számára, de különösen a károsodott idegrendszerű emberek számára. Jó ötlet megreggelizni zuhanyozás előtt, hogy felpörgessük magunkat és feltankoljuk az idegek számára szükséges üzemanyagot, mielőtt még jeleznének. A pácienseink attól tartanak, hogy a kerekesszék használata, a pihenés plussz a reggelizés miatt meghíznak és több PPS tünetük lesz.

Egy négyéves követéses vizsgálat kimutatta, hogy az USA és svéd Heine-Medinesek, akik új segédeszközök és pihenés nélkül élték az életüket, egyforma mértékben veszítettek izomerejükből, kb. évi 2%-ot. Azonban, ha a két országot külön vizsgáljuk, a svédek csak évente 17 dkg-ot híztak, míg az amerikaiak több, mint 90 dkg-ot. Ez 220%-kal több súly. Azonban a súlytöbblet magában nem felelős az izmok folyamatos gyengüléséért a Heine-Medinesek esetében, a Big Mac étrend az, amitől kövérek lesznek.

Táplálhatod az idegsejtjeidet, erősebbnek és kevésbé fáradtnak érezheted magad súlygyarapodás nélkül, ha alacsony zsírtartalmú, alacsony koleszterinszintű fehérjeforrást választasz. Valójában sok betegünk, még akkor is, ha lassítanak, többet ülnek, elektromos robogót használnak, kb. hetente fél kilót fogynak, ha több fehérjét esznek, csökkentik az adagok méretét és korlátozzák a szénhidrát fogyasztást.

Nem azt mondjuk, hogy „csak fehérje, semmi szénhidrát”, egyáltalán nem „diétát” ajánlunk, hanem egy mindennapi egészséges étrendet.Reggelire 16 gramm fehérjét javaslunk, ez a napi fehérje fogyasztás (70 gramm) ¼-e egy 68 kg-os emberre számolva. (Mindig beszélje meg az orvosával, ha étrendet akar változtatni, különösen, ha veseproblémái vannak, és évente ellenőriztesse a koleszterinszintjét.)

Javaslat a fehérjében gazdag reggelire:

12 perces reggeli: 2 keménytojás és egy angol muffin

8 perces reggeli: 3 tojásfehérjéből rántotta és egy zsemle

6 perces reggeli: pirított zsemle, zsírszegény krémsajt és 1 pohár 2%-os tej

4 perces reggeli: 1 dobos joghurt és 3 dkg sovány sajt

2 perces reggeli: fél csésze sovány túró