2017 augusztus 27. – szeptember 2. között Siófokon került megrendezésre a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) IV. Szakdolgozói Tudományos Kongresszusa. A kongresszus programjában két előadást is találtunk melyek a polios betegek helyzetével foglalkoztak.

„Lost-polio”

Miszory Erika Viktória
Magyar Honvédség Honvédkórház HÉMORI, Hévíz

Poliomyelitis, poliomyelitis anterior acuta, Heine-Medin, gyermekbénulás stb. Sokféleképpen emlegetik a betegséget, mely a 90-es évek legnagyobb méretű járványát okozta a Földön. Mára már a fejlettebb országokban teljesen felszámolták a betegséget. Az európai régió „polio mentességének” és a kisszámú új megbetegedéseknek köszönhetően ma már keveset hallunk a betegségről. Így napjainkban már nemcsak a civilek, hanem a legtöbb egészségügyi dolgozó számára is ismeretlen kór. Nem szabad azonban elfeledkeznünk arról a tényről, hogy az akkoriban megfertőződött és túlélőnek számító gyerekek mára már felnőttek és a maradványtünetekkel, feltehetően egyre romló fizikális és funkcionális állapotban élnek közöttünk. Kutatásom célja felmérni a Magyarországon élő, poliovírussal fertőzött betegek életminőségét, funkcionális állapotát, rehabilitációs szokásait és lehetőségeit.

A felmérés 2017. január–februárban zajlott, két kérdőív formájában. Az életminőség felmérésére az SF-36 kérdőívet alkalmaztam, és az eredményeit összehasonlítottam a Czimbalmos Ágnes és társai által készített, egészséges emberek SF-36 felmérés magyarországi normálértékeivel. Egy saját kérdőívet is összeállítottam, melyben a polios betegek életkörülményeire, fizikai nehézségeire, mentális állapotára vonatkozó kérdések szerepeltek. A minta elemszáma: 268 fő (SF-36) és 210 fő (saját kérdőív). Alkalmazott statisztikai módszerek: átlag és módusz meghatározása, aszimmetria (Microsoft Excel segítségével); kapcsolat szorosság meghatározása és klaszterelemzés, a változók közötti kapcsolatot Khí-négyzet próba és a Cramer-féle asszociációs mutatószám segítségével elemeztem (IBM SPSS Statistics Version 22 program segítségével).

A kapott pontszámok alapján elmondhatjuk, hogy a poliovírussal fertőzött emberek két dimenzió kivételével – mentális egészség (ME: 63 pont) és szociális működés (SZM: 57 pont) – a 100-as skálán még a „közepes életminőséget” is csupán alig érik el (FM: 23 pont, FSZ: 36 pont, ÉSZ: 47 pont, TF: 48 pont, ÁE: 42 pont, V: 50 pont, EV:3 pont).

Összehasonlítva az általam kapott életminőségi eredményeket az egészséges emberek normálértékeivel, a polios betegek életminősége kivétel nélkül minden dimenzióban lényegesen és negatív irányban tér el az egészséges emberek normálértékeitől. Látványos a különbség a fizikális működés és fizikai szerep dimenzióiban, a mentális egészség terén az eltérés viszont meglehetősen alacsonynak mondható, vagyis a fizikai hátrányok ellenére a polios betegek lelki, pszichés állapota nem mutat lényeges elmaradást az egészséges emberekhez képest.

„Van még tennivaló” – lehetőségek a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban, a Heine–Medin betegségben szenvedők rehabilitációja során

Heincz Adrienn, Radnai Eszter, Balogh Nikolett, Gilbert Zoltán Zsoltné
Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdő Nonprofit Kft., Harkány

Tudományos előadásunk célja a Heine–Medin betegségen átesettek rehabilitációjának bemutatása.
Manapság az alapbetegséggel már nem találkozunk, hiszen friss esetek nem fordulnak elő a védőoltásoknak köszönhetően. Azonban még mindig van tennivaló, hiszen nekünk ma a betegség jelentőségét az a kb. 10 000 ember adja, akik különböző maradványtünetekkel közöttünk élnek. A mai ember nem ismeri ezt a rettegett betegséget, mely egy életre szóló funkciózavart okoz.

Az előadás során összefoglaljuk a lassan feledésbe merülő kórkép klinikai, epidemiológiai jellemzőit, a rehabilitációs lehetőségeket.
Esettanulmány során próbáljuk bemutatni egy Heine–Medin betegségben szenvedő páciens rehabilitációjának egyes lépéseit, az életminőség kérdéseit. Bemutatjuk a rehabilitációban részt vevő team munkáját, melyben részt vesznek: orvosok, ápolók, gyógytornászok, ergoterapeuták, fizioterápiás szakasszisztensek, gyógymasszőrök pszichológusok, szociális munkás.

Fotó és szöveg: MESZK IV. Szakdolgozói Tudományos Kongresszus programfüzet és absztraktgyűjtemény