Írta: Schweitzer János

Amikor a “Budapest Szíve” felújítási program keretében a Károly krt. megújult, sokat jártam a környéket, mert kíváncsi voltam. Ahol menet közben észrevettem akadálymentesítési problémát, megpróbáltam szólni, javasolni, érdeklődni. Nem volt könnyű, bár volt közöttük életveszélyt okozó is.

Épült új villamos megálló, új gyalogátkelő, új útkereszteződés, sok-sok járdaszéllel természetesen a vakok számára megfelelő taktilis jelzésekkel. Sőt mivel mindkét oldalon a járdák is megújultak, volt lehetőség az üzletek bejáratában lévő kisebb-nagyobb szintkülönbségek eltüntetésére is.

Ezzel sajnos csak két bank élt!

Az új Astoria villamosmegálló járdasziget egyik végére épített, lámpával védett gyalogátkelő lelaposítása csak az egyik irányba sikerült. Én pont a rossz oldalról kezdtem meg az átkelést – a járdáról nem észrevéve a járda sziget “hibáját”, amikor még a lámpák sem működtek – és meglepődve koppantam a “magas” oldalon.

Mikor a villamossíneken állva rájöttem, hogy kiskerekű elektromos kerekesszékemmel nem tudok felhajtani a biztonságot nyújtó járdaszigetre, körülnéztem, mitévő legyek. Ahogy a járdasziget végén épp előttem álló ember ijedt szemeire és lassan elsápadó arcára néztem, gyorsan a másik irányba fordultam és láttam, hogy egy villamos közeledik meglehetős sebességgel.
Nosza, gyorsan a járdasziget végét követő forgalom elől elzárt területre pattantam, miközben a hátam mögött berobogott a villamos a megállóba. A járdaszigeti ember csak annyit mondott, ” Jaj, már azt hittem baj lesz!”

Mikor ezeket az “apróságokat” elkezdtem szóvá tenni, elég nehéz volt eljutni a megfelelő emberhez a sok al- és még alabb vállalkozó és fő- és még főbb főnökhöz.

A lényeg, hogy SIKERÜLT (Bár egy kicsit fusi).