Írta: Kertész Tamás

A Szlovák Polio Szövetség meghívására ismét találkozhattunk a szlovák és a cseh polios szövetségek vezetőivel, tagjaival. A találkozó 2015.05.07 – 2015.05.10 között, Pöstyénben került megrendezésre.

Štefan Grajcár a szlovák polios közösség vezetője beszámolt arról, hogy 2014 augusztusában elindítottak egy aláírásgyűjtést, annak érdekében, hogy a szlovák egészségügyi hatóságok bővítsék ki azt az indikációs listát ami meghatározza, hogy milyen betegségcsoportok milyen feltétekkel milyen ellátásban részesülhetnek.

Az aláírásgyűjtés rendkívül sikeresen zárult: 7.200 ember írta alá a szlovák polios közösség petícióját! Ennek hatására már elkészült az a törvényjavaslat, mely – elfogadása esetén – lehetővé teszi a szlovák polios betegek teljesebb és kedvezőbb feltételű egészségügyi-rehabilitációs ellátását. Gratulálunk a szép sikerhez!

(Én pedig szomorúan jegyzem meg, hogy Magyarországon – a számomra oly kedves kezdeményezés – a Rehab Critical Mass mozgalom által indított aláírásgyűjtéséhez, eddig mindössze 2.500-an csatlakoztak…)

Még egy fontos diplomáciai siker a szlovák poliosok részéről: az Európai Polio Unio (EPU) Szlovákiában tervezi megtartani következő közgyűlését. Ez is egy jó alkalom lehet arra, hogy az ország közvéleménye megismerje a polios betegek közösségét, örömeit és gondjait.

A hivatalos programon túl, nagyszerű hangulatú zenés esteken vehettünk részt. Szlovák barátainknak köszönjük a meghívást, a barátságos fogadtatást. Felegyi Karcsinak pedig a fáradhatatlan, készséges tolmácsolásért mondunk köszönetet.

(Štefan Grajcár fényképei a 2014-es találkozón készültek.)